Agnès de Chastillon, Kvinnan med svärd


”Agnès! Ditt rödhåriga djävulsyngel, var är du?”
Det var min far som kallade på mig på sitt vanliga sätt. Jag strök bort några svettiga hårtestar ur ansiktet och baxade upp bunten med pinnar på axeln. Det fanns inte plats för vila i mitt liv.
Far banade väg genom buskaget och kom in i gläntan. Han var lång, mager och bitter, brunbränd efter många fälttåg och märkt av ärr efter tjänstgöring hos giriga kungar och snikna hertigar. Han blängde bistert på mig och om sanningen ska fram så skulle jag knappast ha känt igen honom på något annat sätt.

Agnès de Chastillon växte upp under hårda förhållanden på landet i 1500-talets Frankrike. Pryglad av sin far och tvingad till äktenskap med en man som hon avskyr flyr hon dramatiskt från sin by. Hon hamnar i händerna på män som inte har helt oskyldiga avsikter med den unga kvinnan. En tänker att sälja henne till ett horhus medan en annan lär henne strida med svärd. På bara några veckor tvingas Agnès att bryskt växa upp och snart är hon ett beryktat namn i Frankrike.

Robert E Howard är mest känd för sina berättelser om Conan barbaren som kom att bli stilbildande inom fantasy-genren sword and sorcery. Men Howard skrev också deckare och historiska äventyrsberättelser där dessa tre om Agnès de Chastillon kom att publiceras först fyrtio år efter hans död, och nu för första gången på svenska.

”Berättelserna är våldsamma och språket är grovt. Berättelserna är också otroligt underhållande. De påminner en del om Conan Barbaren i stil men i annan miljö och med en kvinnlig hjälte. Lika underhållande är det. Fantaster av Robert E. Howard och Conan Barbaren samt våldsamma äventyrsböcker har mycket att hämta här.” Helhetsbetyg: 4 (av 5) Mycket bra

BTJ Häftet 18, 2021

”En bladvändare till novell med Svarta Agnès i huvudrollen. En kvinna som efter en tuff uppväxt kom fram till att livet som man kom naturligt. Hon drack, svor och slogs med de bästa. Det är blodiga kamper och Agnès slåss med sitt svärd som om hon inte gjort något annat. Det är tuffa tag och blodet rinner.
Jag har inte läst något av Robert E Howard tidigare. Boken är skriven på 1930-talet och Howard är före sin tid med en kvinnlig hjältinna. Jag rekommenderar boken varmt åt dig som gillar historiska berättelser och tål en del blod.”

@carinas_lasdagbok

”Fartfylld och välskriven bladvändare. Den är full av riddare, bovar och banditer och en färgstark bad ass-kvinna vid namn Agnès. Som sig bör i en bok med de karaktärerna så finns det även en hel del dueller och sammandrabbningar med svärd, vilket såklart leder till en del blodiga scener. Men de beskrivs med finess.”

Boktanten

”Jag har inte läst allt av Robert E. Howard och kan därför inte med säkerhet säga ifall hans noveller om Agnés är det allra bästa han skrev – men det är fullt möjligt att så är fallet. Det är intressant att en amerikan skrev berättelser som känns så klassiskt europeiska, för att inte tala om att en man som levde 1906-1936 skrev en berättelse där en kvinna så realistiskt och i alla avseenden framställs som männens jämlike – eller rentav som bättre än dem i såväl tanke som handling. Det är därför lite tråkigt att Howard inte skrev ännu fler berättelser om henne än de tre som nu föreligger i mästerlig svensk bearbetning av Mats Ingelborn. De berättelser som finns rekommenderar jag dock för alla som gillar äventyr och historiska berättelser.”

/Mikael Härdig (Instagram)

”En härlig spännande historia om en kvinna som går sin egen väg. Eftersom det var ett historiskt äventyr från 1500 talet så var det en del blodiga scener. Men de berättades med finess. Det här var en lättläst och läsvärd bok.”

@johansonanette

”Det här var en riktigt rafflande historia. Kul med en hjältinna som inte har så där värst mycket social kompetens. Hon hugger sig fram genom livet. Punkt slut. Det är lite Saga Norén över henne. Hon går sin egen väg.”

/Linda

Rek.pris: 49 kr (e-bok), 129 kr (tryckt)

Ljudboken uppläst av Anette Skåhlberg


  • Författare: Robert E. Howard
  • Översättning/Bearbetning: Mats Ingelborn
  • Antal sidor: 140
  • Format (b x h): 110 x 178 mm
  • ISBN (ljudbok): 978-91-89225-42-8
  • ISBN (papper): 978-91-89225-40-4
  • ISBN (e-bok): 978-91-89225-41-1
  • Bandtyp: Häftad pocket
  • Utgivningsdatum: 2021-11-01
  • Format: E-bok, Ljudbok, Papper

Beställ direkt

Om du beställer direkt från oss så trycks boken speciellt för dig och det sparar på miljö och energi och dessutom tjänar vi lite mer pengar än om du köper boken i handeln.
Boken trycks inom fem arbetsdagar och skickas sedan med post direkt till dig. E-böcker kan du ladda ner direkt.

Liknande titlar