Sherlock Holmes i nytt ljus (2020)

On januari 3, 2020, Posted by , In Katalog, With No Comments

”Ni har fått förmånen att få vara vittne till och deltagare i er väns världsberömda stordåd”, sade jag.
Doktor Watson blåste ut ett rökmoln med föraktfull energi.
”Tror ni? Försök då sitta still nedhukad bakom en lår i ett kolsvart råtthål i två-tre timmar och vänta på banditer som inte skulle höja ett ögonbryn för att sända er ett halvt dussin revolverkulor genom kroppen. Säg mig sedan om ni ej betackar er för både den äran och det nöjet? Men visst fanns här även något uppiggande, som experimenten, sir. Experimenten hemma på Baker street! Som när Holmes analyserade alla sorters cigarraska. På fem dagar rökte vi tillsammans fyrahundra cigarrer; förstår ni hur en människas tillstånd är efter ett sådant dåraktigt företag? Rummen var så fulla av rök att när vi öppnade fönstren bolmade det ut så mycket rök att de förbipasserande misstänkte en eldsvåda och larmade brandkåren. Först sedan de dränkt såväl oss som våra mödosamt samlade askprover i en flod av vatten uppdagades misstaget.”
”Det var då det värsta jag hört!” sköt jag in.
”Det värsta?” utropade doktorn. ”Inte alls!”

Under en semesterresa i England tar den svenska prästen Sture Stig (författaren) in på en herrgård. Där råkar han bli bekant med Sherlock Holmes levnadstecknare, doktor Watson. Doktorn berättar lite motvilligt om sitt liv i skuggan av den världsberömde detektiven – och hans berättelser är inte så glamorösa som böckerna låtit oss tro …

Sherlock Holmes i nytt ljus är en varsamt moderniserad utgåva av Wågmans Sherlock Holms i ny belysning från 1908.

Frans Oskar Wågman (1849-1913) var kyrkoherde, översättare av psalmer och författare. Hans mest populära verk är två parodiska novellsamlingar, utgivna under pseudonymen Sture Stig. Här får vi möta en doktor Watson som är betydligt mindre imponerad av Sherlock Holmes än i Arthur Conan Doyles berättelser.

Texten är varsamt moderniserad av Mats Ingelborn.

Ljudboken uppläst av Magnus Tyrgrim


  • Antal sidor:
  • Format (b x h): 135 x 210 mm
  • ISBN:
  • Utgivningsdatum: 2020
  • Format: Ljudbok, E-Bok, Papper
Comments are closed.